PÉNZKAPU

Fotelképző

Copyright 2010-2014     PÉNZKAPU     Mnden jog fenntartva


KÉT ÚT VAN ELŐTTEM...

Hol volt, hol nem volt, még a történelem előtti időkben, amikor föl kellett mászni a fára a kókuszdióért, élt két gondolkodó. Egymástól függetlenül rájöttek, hogy egy hosszú bot segítségével le is lehet pöckölni a gyümölcsöt.

Az új módszer segítségével egyikük jó sok diót fölhalmozott. Sorba álltak nála az emberek, finomabbnál finomabb étkeket adtak neki a dióért cserébe: friss vizet, halat, vadakat, más gyümölcsöket. Egész életében nem kellett ennivalóról gondoskodnia - rajongói minden földi jóval ellátták.

A másik nem diót árult. Ő megtanította az új módszert mindenkinek, aki ezt kérte. Nála is sorba álltak, hiszen minden tanítványa képes volt a korábbiaknál jóval kisebb erőfeszítéssel és rövidebb idő alatt megszerezni kókuszdió-szükségletét.

Te vajon melyik sorba állsz?

Az elsőbe, ahol készen kapod a kókuszdiót, cserébe viszont egész életedben annak a másiknak dolgozol, aki leszedi helyetted?

Vagy a másik sorba, ahol megtanítják a módszert, amivel Te is könnyen, gyorsan, és ezáltal olcsóbban hozzájutsz mindenhez, amire szükséged van?

Mielőtt tovább olvasol, kérjük állj meg egy pillanatra, gondolkozz el, és tiszteld meg magadat azzal, hogy őszintén megadod a választ. Később még változtathatsz rajta.

De mi köze mindennek a több pénzhez és szabadidőhöz?

Ahogy telik az idő, az első gondolkodónak temérdek pénze és szabadideje lesz, míg a sorában állóknak szinte semmi. Végül mindegyikük ennek az egy embernek fog dolgozni.

A másik gondolkodó sorában állóknak idővel biztos megélhetés, és tisztes jólét jut.

stop Itt érdemes egy picit megállnunk. Mai világunk az első sorra emlékeztet. Vannak az "übergazdagok", meg a többiek. Utóbbiakból előbb-utóbb gyakorlatilag rabszolga válik. Azért dolgoznak, hogy fogyasszanak. Minden pénzüket azoknak adják, akik ezeket a cikkeket előállítják. Függésbe kerülnek tőlük.

Akkor miért van az, hogy a többség mégis az első sorba áll?

Mert az emberek többsége az azonnali jutalmat kéri, nem törődve azzal, hogy mi lesz később. No meg azért, mert nem mer különbözni a tömegtől.

Ha az első sorhoz csatlakozol, az út eleinte könnyű, de egyre nehezebb lesz, míg a második kezdetben nehéz, aztán mind könnyebbé válik.

Mindkét út járható a Te számodra is, de dönteni Neked kell!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

FOTELKÉPZŐ

Összeállítottunk Neked egy otthon feldolgozható tananyagot.

Szándékosan nem a szokásos e-mail minitanfolyamként adjuk át, hogy kíméljük az idődet. Nem kell hozzá feliratkozni, és lesni, hogy mikor érkezik a következő lecke.

Akkor és olyan ütemben sajátíthatod el, ahogy számodra megfelel. Akár a fotelből is. Ezért neveztük el Fotelképzőnek. Egy lépcsőfok csupán napi pár percet igényel.

A bevezetőt olvashattad az előbb. Most a feldolgozáshoz szükséges legfontosabb tudnivalók következnek. Aztán belevágunk a sűrűjébe!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

H I H E T E T L E N

...hogy Neked is lehet több szabadidőd, érdekes és jól fizető munkád egyszerre? Nekem nem az! Vajon hogyan érem el? Mert másképp gondolkodom, mint a nagy átlag. Hadd meséljek valami személyeset!

Unokaöcsém nagycsoportos óvodás. Már készítik fel őket az iskolára. Elmesélte, milyen versikét tanulnak: "...Vége a sok játéknak, délutáni alvásnak, homokvárnak..." Hoppácska! Akkor most már csak munka és tanulás következik? Na ne!

Fordítsd le magadnak - a következő időszak az életedben, amikor újra szabad lehetsz, ha eléred a nyugdíjas kort. Ha eléred. És mi van, ha nem? Ha rám hallgatsz, nem kockáztatsz. Én biztosra mentem. Tizenéves koromban, mikor mindenki kérdezte, mit fogok dolgozni, azt válaszoltam: Nem dolgozni, hanem játszani fogok. Egész életemben.

Nekem bejött. És Neked? Hogyan tovább? Inkább a kockázatosabb utat választod, vagy szeretnéd utánam csinálni? Várod a békés öregkort, hátha eljön? Ha az előbbit akarod, akkor javaslom, köszönjünk el egymástól. Ha az utóbbit, akkor végigvezetünk a folyamaton, hogy Te is rátalálj arra az útra, amit én járok.

Figyelem! Ez az út nem Neked való, ha...

 • biztos vagy benne, hogy Te már mindent tudsz
 • nem vagy hajlandó új módszereket kipróbálni akkor sem, ha a régiek nem működnek
 • inkább a bankok és a multik zsebéd tömöd, ahelyett hogy megismernéd a működésüket, és ezt a tudást a magad javára kamatoztatnád
 • beéred azzal, hogy a céged tulajdonosa a Te zsírodon hízik

Mit kapsz tőlünk és mit nem?

Nem fogsz tuti tippeket kapni, és a következő lottóhúzás számait se fogjuk megmondani. Ehelyett egy garantáltan működő tudásra tehetsz szert. Persze, csak ha alkalmazod.

Eddig az volt a jelszó: "A tudás hatalom." Ez mostantól megváltozott: "Az alkalmazott tudás a hatalom!"

Itt nem fogsz akadémiai szintű elemzéseket olvasni

Az a célunk, hogy minél lazábban, könnyedebben, mindenki számára érthető stílusban írjuk le a mondanivalót. Ezért lesz, aki túl részletesnek, netán "szájbarágósnak" fogja tartani.

Nem felsőfokú szintű oktatásra, és nem is a "kioktatásra" törekszünk. Hanem arra, hogy minél hamarabb Te is birtokba vehesd és használhasd ezt a tudást.

Se tanácsot, se kalácsot nem adunk

Ami azt jelenti, hogy nem fogunk helyetted dolgozni. A megoldandó feladatokat Neked kell megoldani. Ha másra számítottál, akkor jobb, ha azonnal abbahagyod az olvasást. Nincs sem ingyen ebéd, sem sült galamb.

Ha viszont rendszeresen elvégzed

a "házi feladatot", akkor rövidesen megtapasztalod, milyen érzés, amikor az egyformán szürke hétköznapokat színes és változatos napok váltják föl! Amikor újra jut elegendő időd az igazán fontos dolgaidra!

Ráadásul ehhez a nagyon ütős tananyaghoz teljesen ingyen juthatsz hozzá. Időnként ajánlunk majd kiegészítőket is, ha

 • gyorsabban akarsz haladni,
 • jobban elmélyítenéd tudásodat,
 • személyesen is akarsz találkozni másokkal, akik Hozzád hasonlóan ráléptek erre az útra.
Ezek között lesznek olyanok, melyekért egy e-mail címet kérünk, és olyanok, amelyeket pénzért vehetsz meg.

Hogyan dolgozd fel?

Egyszerűen:

 1. Olvasd el. Értsd meg. Ha valami nem világos, kérdezz!
 2. Alkalmazd.
 3. Lépj tovább a következő lépcsőre.

Kérdezni az iroda@penzkapu.hu címen illetve rendezvényeinken tudsz.


Kezdhetjük?


Ha igen, olvass tovább!


F O T E L K É P Z Ő

A bevezetőt olvastad már? Két út van előttem...


Íme a lépcsőfokok: (Tartalomjegyzék)

I. Amit nem hagyhatsz ki

1. lépcsőfok: A nagy titok

2. lépcsőfok: A jólét alapjai

3. lépcsőfok: Ismered a magántulajdont?

4. lépcsőfok: Nem mind arany magántulajdon, ami...

5. lépcsőfok: Rakjunk pénzt a zsebedbe?

6. lépcsőfok: Virtuális ingatlan

7. lépcsőfok: Tanulságok és összefoglaló


Vissza a főlapra1. lépcsőfok - A nagy titok

Hol kezdjed el?

Emlékszel a Mekk Elek bábsorozatra? Hát arra az epizódra, amiben a főhős házat épít Röfiéknek?

Ha még fönn van, itt találod meg. (2. rész: Épületes eset, kb. 7 perctől 14-ig)

Kecskénk a tetővel kezdte a házépítést. Nem csoda, ha összeomlott. Mármint a ház. Ő nem annyira. :-)

Ha te egy komoly, erős házat akarsz, az alapozás az első.

Láttál már épülő házat közelről? Sokáig úgy tűnik, mintha nem is ház, hanem valami föld alatti bunker készülne. Aztán egyszer csak előbújik néhány betoncsík, majd hirtelen begyorsul a folyamat: megjelennek a falak. Ez már látványos.

Aztán megint sokáig nem látszik semmi haladás. Miért? Mert az erős tetőhöz ismét erős alapok kellenek. Igaz, nem a földben, hanem a fal tetején. És így tovább.

Életedben bármi stabil dolgot akarsz, ugyanígy kell hozzáfognod. Alapozás híján összeomlik az egész, és örülj, ha nem temet Téged is maga alá! Sokan mégis enélkül akarnak eredményt. Nem úgy, mint az alábbi vicc főhőse. Vigyázat, durva!

Székely ember vágja a fát az erdőben, egyszer csak rohanva érkezik a szomszédja:

- Áron szomszéd, jöjjön gyorsan, haldoklik az anyósa!

Az csak vágja tovább, mintha süket lenne.

- Nem hallja, már a pap is föladta rá az utolsó kenetet.

Semmi reakció.

- De hát Áron komám, mér' nem jön?

Áron végre megszólal:

- Előbb a munka, aztán a szórakozás!

A tanulság

lépten-nyomon előjön életünkben: Eredményt csak ráfordítás után várj! A szabályt sokféleképpen nevezik, többek között "Vetés és aratás" törvényének. Ebben a tananyagban is sokszor fogunk rá hivatkozni.

Amit azonnal alkalmazhatsz belőle

saját háztartásodban: Ha egy olyan kiadást tervezel, ami korábban nem szerepelt a költségvetésedben, törd a fejed azon, honnan lesz hozzá bevételed! Akár eseti, akár rendszeres kiadásról van szó.

Talán a hitel jut először eszedbe. Annyit segítünk, hogy ez nem játszik. Emlékszel még a kókuszdiós történetre? Azonnal az első sorba kerülsz, ha hitelt veszel föl!


Vissza a tartalomjegyzékhez vagy olvass tovább!2. lépcsőfok - A jólét alapjai

Vajon egy olyan nagy monstrumnál, mint egy egész ország (netán a világ) gazdasága, mik lehetnek az alapok? Miből van a sok elfogyasztható termék és szolgáltatás (egy szép régi magyar szóval a közgazdászok is így nevezik: jószág)?

Bizonyára láttad Franco Zeffirelli "Napfivér, Holdnővér" című filmjét. Ebben van egy jelenet, amikor a főhősben megfogalmazódik egy kérdés: Mitől tudnak a madarak szabadok lenni? Ki eteti őket?

A vallása mindenkinek magánügye, ezért mondjuk azt, hogy a természet! Hát minket, embereket? Szintén. A bevezető történetben nem mi állítjuk elő a kókuszdiót, mi csak leszedjük. Különböző módszerekkel. Lassabban vagy gyorsabban.

Itt van a lényeg!

Az ennivaló adott. A ruhának való adott. A föld ásványkincsei adottak. Ha ezeket használni akarjuk, két lehetőség van. Az egyik, amikor mi megyünk oda hozzájuk. Amikor sétálsz az erdőben és érett bogyókkal megrakott szederbokorral találkozol, ez történik. Ez egy lassú módszer.

A másik, amikor hazahozzuk. Nem a szedret, hanem a bokrot. Elültetjük, és onnantól kezdve helyben van. Megspórolunk vele egy csomó időt, amit aztán mással tölthetünk. Bámulhatjuk a Holdat vagy hazahozhatunk még egy bokrot.

Fontos, hogy megértsd

Az, aki elment a bokorért, hazavitte és elültette, időt és munkát áldozott rá. Ezt mindenki tudja és érzékeli. De van itt egy további tényező: Az, hogy egyáltalán eszébe jutott, hogy a bokor helyben is lehet. Tehát az az állapot, hogy nem kell minden alkalommal elmenni a bokorhoz, egy ötlet, idő és munka kombinációjaként jött létre.

A kérdés már csak az, hogy a közösség hogy viszonyul az ilyen emberekhez. Ösztönzi őket az időspóroló tevékenységre vagy nem?

Kétféle nézőpont: kié a termés?

Képzeld el, hogy hosszas gondolkodás után eszedbe jutott az ötlet. Fáradságot és időt nem kímélve elültetted a bokrot, gondoztad, és mikor végre szedhetnéd a gyümölcsét, a közösség úgy dönt, hogy a termés mindenkié. Mennyire örülnél neki?

Ha viszont nem Te dolgoztál érte, akkor nyilván kényelmesebb, ha csak az eredményből kell kivenni a részedet. Ez bizony az előbbivel ellentétes érdek!

Másfelől viszont mondhatod-e azt, hogy csak a Tiéd az egész? Az igazságérzeted azt súgja, hogy a jó megoldás valahol a kettő között van. A bokor, amit hazavittél, a Tiéd vagy a közösségé? A föld, ahol elültetted, az kié?

És vajon az új módszer, amit kitaláltál, az meddig a Tiéd? Hiszen onnantól, hogy a közösség többi tagja látja, hogy működőképes, bárki utánozhatja.

Az ötletedet - miután eredménye van - már nem tarthatod meg magadnak. Persze a többi részlet (hova érdemes ültetni, milyen sűrűn kell locsolni, stb.) ugyanúgy sok idő, sok munka, hosszas kísérletezés eredménye, tehát nem illik köztulajdonba venni.

Különben ez lesz az első és egyben utolsó bokor, amit elültettél.

Megjelent a magántulajdon, és vele a piacgazdaság!


Te milyen bokrot tudsz hazavinni?

Van-e olyan tevékenység az életedben, amit egy kis átszervezéssel rövidebb idő alatt is el lehetne végezni? Ez a mai házi feladat.


Vissza a tartalomjegyzékhez vagy olvass tovább!3. lépcsőfok - Ismered a magántulajdont?

Kelnél egy órával korábban, hogy elmenj a kútra vízért, majd fölrakd a tűzre, hogy reggel mosakodni tudj? Azt, hogy folyik a víz a csapból, csak föl kell kattintanod a villanykapcsolót, és árad a fény, szól a rádió, azt mind-mind a magántulajdonnak köszönheted.

Időspóroló

Talán az előbbiekből már kitaláltad, a magántulajdon arra ösztönzi az embereket, hogy ötleteket, időt és munkát kombináljanak annak érdekében, hogy a közösség többi tagja számára időspóroló módszereket alkossanak meg.

Időt nem tudsz csinálni, csak spórolni tudsz vele. Akkor fogsz jobban élni, ha ugyanannyi idő alatt több értéket hozol létre. Vagy másképp fogalmazva, ugyanakkora értéket kevesebb idő alatt hozol létre.

Minden gazdagság és jólét az időre vezethető vissza. Igazán csak akkor élhetsz jól, akkor teljesedhetsz ki, ha minél hamarabb letudod a puszta megélhetésedért végzett munkát.

Modern kori rabszolgák

Van, aki a kosztért és kvártélyért az összes idejét föláldozza. Ők a modern kor rabszolgái - nincs saját életük. Ha a munkájuk kielégíti őket, akkor szerencséjük van. Ugyan nem a saját, hanem a munkáltatójuk szekerét tolják, de legalább érdekes feladatot végeznek. Saját vágyaik és céljaik már régen nincsenek, ha voltak is, az "elérhetetlen" kategóriába kerültek.

Ennél nem sokkal jobb a "zombi" szint. Ők arra használják minimális szabadidejüket, hogy kipihenjék a munka okozta fáradalmakat. Mert szó szerint lefárasztó munkát végeznek. Ha ismered az "agyilag zokni" kifejezést, tudod, miről beszélek.

Mit tehetsz, ha valamelyikben magadra ismertél?

Egy módon tudsz a sorsodon változtatni - tanulással. Ha gyorsan akarsz változtatni, és ránk hallgatsz, akkor először is megismerkedsz a magántulajdonnal. Tálcán kínáljuk Neked a lehetőséget.

Nem volt ez mindig így! Figyelj csak:

Magán- és társadalmi tulajdon

Ha az időspóroló módszered révén elért eredményt teljes egészében kisajátítja magának a közösség (társadalmi tulajdonba veszi), nem leszel érdekelt abban, hogy ilyeneket megalkoss. Ez nagy baj, mert megakad a gazdasági fejlődés. Emlékszel még az ún. szocializmusra?

De ha ez a tulajdonforma és a piacgazdaság olyan jól működik, akkor miért érzik sokan, hogy az elmúlt 25 év vesztesei voltak?

Amikor a magántulajdon ellened dolgozik

Azért, mert a tulajdonodat nem Te működtetted magadért, hanem más működtette a saját érdekében! Hihetetlen? Nézzük meg egy kicsit közelebbről:

Milyen tulajdonnal rendelkezel?

Először is van a fizikai erőd és napi maximum 24 órád, valamint a tudás és tapasztalat, amire eddig szert tettél. Előbbiek az idő múlásával elfogynak, az utóbbiak viszont szinte korlátlanul gyarapíthatók.

A nap 24 órájának még aznap végére érsz, a fizikai erőd pedig ahogy öregszel, fokozatosan csökken. Ezt sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni.

Da vajon ki működteti ezt a tulajdont? Az a szervezet, akinek odaadod! Vagyis a munkahelyed. Ez egy nagyon kényelmes állapot, ugyanis nem Neked kell gondoskodnod arról, hogy létrehozz egy állást, ezt megteszi helyetted más.

Cserébe viszont a munkád eredményén osztoznod kell munkahelyed tulajdonosaival. Te azt a részét kapod meg, amit egy alkalmazott kapni szokott. Munkabért, és annak a lehetőségét, hogy egyre modernebb kütyüket vásárolj, ha van rá pénzed.

Ha úgy gondolod, nincs ez így jól...

akkor jól gondolod. A saját tulajdonodat - a saját javadra - Neked kéne működtetni!

Nemsokára erről is szót ejtünk, ha már fölkészültél rá.

Ehhez egy kis házi feladat:

1. A korábban felsoroltakon kívül vajon van-e más magántulajdonod?

2. Szerinted a magántulajdon rajta van a Facebook-on? Keresd meg és jelöld be ismerősnek!


Vissza a tartalomjegyzékhez vagy olvass tovább!4. lépcsőfok - Nem mind arany magántulajdon, ami...

annak látszik.

Ha szorgalmas voltál, akkor a 3. lépcsőfok után összeírtál egy sor tételt: Lakás, autó, házimozi, esetleg bankbetét, stb. Engedd meg, hogy megdicsérjünk! Egyúttal megosztunk Veled egy fontos információt, amit nem mindenki tud! Itt van mindjárt

A személyi tulajdon

A saját lakás, autó, lakberendezési tárgyak és más kütyük - ezek mind ide tartoznak. A Te tulajdonodban vannak ugyan, mégsem nevezzük magántulajdonnak. Miért?

Ezeket nap mint nap használod, mégpedig saját célra. Ezért nem tudsz belőlük bevételre, jövedelemre szert tenni. Sőt, inkább viszik a pénzt! Fontos szerepet töltenek be életünkben, mint fogyasztási cikkek. Éppen ez a feladatuk, semmi több.

A bankbetét már tényleg magántulajdon, mert pénzt rak a zsebedbe (kamat formájában). Kivéve, amikor föl akarod venni, és több adót vonnak le, mint amennyi kamatot kaptál. Mert akkor mégse az.

Egy kis nosztalgia - fiataloknak "csemege"

Akik a Kádár-rendszerben nőttek föl, nemigen érzik a különbséget. Kivéve ha tanultak ún. szoc. PG-t (szocializmus politikai gazdaságtana - szörnyen hangzik, ugye?). Mert akkor tudják, hogy a magántulajdon üldözendő, egyedül a társadalmi tulajdon a menő, és átmenetileg megtűrt dolog a személyi tulajdon. A társadalom fejlődésével majd a saját lakás is állami tulajdonba kerül, és az milyen jó lesz!

A 80-as évek vége felé - amikor már egyre jobban látszott, hogy azért a dolgok a valóságban nem így működnek - enyhült a szigor. Az állam egyre inkább teret engedett a magántulajdonnak és az ingatlanok között is egyre több volt az ún. "tanácsi kijelölésű személyi tulajdonú lakás". (Bizony, kijelöltek Neked egy lakást!)

Egyszerűen

Ha saját célra használod, akkor személyi, ha mások számára hozol létre vele értéket, akkor magántulajdon. Az egyik mindig kiadást jelent, a másik - ha jól működteted - állandó bevétel forrása a számodra.

Nevezheted pénzfogyasztónak illetve pénzszaporítónak is.

Akkor lesz kerek egész az életed, ha mindkét fajta tulajdonod van.

Lehetőleg bőven. :-)

Házi feladat:

Vajon a személyi tulajdon megvásárlásához fölvett hitel melyikbe tartozik? Fogyasztja vagy szaporítja a pénzedet?


Vissza a tartalomjegyzékhez vagy olvass tovább!5. lépcsőfok - Rakjunk pénzt a zsebedbe?

Azt ígértük, ha megcsinálod a házi feladatot, annak látszani fog az eredménye. Mire jutottál az 1. lépcsőfok feladatával? Milyen bevételeket sikerült találni? Eszedbe jutott-e, hogy kötvényeket, részvényeket vegyél, vállalatot alapíts, esetleg ingatlant bérbe adj?

Ha nem, miért nem? Valószínűleg azért, mert nincs rá pénzed, vagy kívül esik a világodon. Lehet, hogy sose hallottál róluk. Éppen ezért most (röviden!) megismerkedünk ezekkel a jövedelemfajtákkal és a mögöttük álló tulajdoni formákkal.

Ez a lépcsőfok csak a rendszeres bevételekkel foglalkozik. Az eseti bevételekre, valamint a kiadásokra később visszatérünk. A "nincs rá pénzem" esetre úgyszintén.

Munkabér (fizetés)

Ezt ismered. Te magad állsz mögötte. Amit nyújtani tudsz: a fizikai erőd, az időd, a szakértelmed.

Kamat

Akkor kapsz ilyet, ha pénzt adsz kölcsön valaki másnak. Kinek?

 • Családi és baráti kölcsönről itt nem beszélünk, külön kategória.
 • Államnak: állampapír (kötvény, kincstárjegy, stb.)
 • Vállalatnak: vállalati kötvény
 • Banknak: lekötött betét

Mögötte álló tulajdoni forma: többnyire kamatozó értékpapír.

Előre meghatározott időszakban mindig fizetik, kivéve, ha az adós fizetésképtelenné válik.

Osztalék

Ha van egy nyereségesen működő vállalatod, amely a nyereség egy részét kiosztja, akkor kaphatsz ilyet. Nem kell, hogy az egész vállalat a Tiéd legyen. Ha nagy cégben van kis tulajdonrészed, azt többnyire részvénynek hívják. Ez után is járhat osztalék.

Általában egy évben egyszer (Magyarországon ez a jellemző) vagy többször fizetik (akár negyedévenként). De: Attól, hogy nyereséges a cég, még nem biztos, hogy osztalékot is fizet az adott időszakban.

Bérleti díj

Sok mindent adhatsz bérbe. Neked leginkább a lakás bérlése ismerős, ez is inkább olyan formában, hogy bérbe veszed és nem bérbe adod.

Ingatlant magánszemély és vállalkozás is adhat bérbe. Vállalkozásként a cég árbevételének része, tehát a belőle származó jövedelem Nálad az ingatlannal foglalkozó vállalkozásod osztalékaként fog megjelenni.

Mai fejtörő:

Szerinted hogyan lehetséges, hogy én bérbe adásból egyszerre 15 helyről is kaptam bérleti díjat? Nem csaltam. Jó lenne, ha magadtól ki tudnád találni! Gyorsabb léptekkel tudsz majd haladni, ha sikerül.


Vissza a tartalomjegyzékhez vagy olvass tovább!6. lépcsőfok - Virtuális ingatlan

A csodálatos gondolat

Ha van egy almám, és megfelezem Veled, akkor Neked is lesz egy fél almád, és nekem is. (Sőt, mivel az elosztáskor hulladék keletkezik, kettőnknek együtt kicsit kevesebb marad, mint egy egész.)

Ha viszont az ötletemet osztom meg Veled, akkor csoda történik: az én ötletem megmarad, és emellett Neked is lesz egy. Sőt, akár eszünkbe juthat egy harmadik.

Anyag és szellem

Szokatlan, hogy ha valamit megosztunk, akkor nem kevesebb, hanem több lesz belőle. Ez az alapvető különbség az anyagi és a szellemi javak között.

Mivel Magyarország szellemi nagyhatalomnak számít, ez adja a történelmi lehetőségét. Csak nem anyagi, hanem szellemi termékekben kell gondolkoznia.

15-ször bérbe adott ingatlan

Az előbbiek alapján már könnyű elképzelni, hogyan lehet valamit egyidejűleg többször bérbe adni. Ha az ingatlan nem fizikai formát ölt. Nevezzük virtuális ingatlannak!

Ilyen lehet például egy szoftver. A Microsoft sem adja oda Neked a Windows tulajdonjogát, azt csak bérelni lehet.

Állítólag történt egyszer, hogy Bill Gates Kanadába kirándult, mikor a határon megkérdezték tőle, nincs-e valami elvámolnivalója. Előhúzott a zsebéből egy csomag flopit, és így szólt:

- Ez úgy pár milliárd dollárt ér.

A vámos csak legyintett:

- Ne vicceljen, fiatalember!

Nem viccelt, és azóta elég sok bérleti díjat beszedett érte!

Te milyen ingatlant fogsz bérbe adni?

Legyen ez a mai rövid lecke házi feladata. Törd a fejed, érdemes!


Vissza a tartalomjegyzékhez vagy olvass tovább!7. lépcsőfok - Tanulságok és összefoglaló

A szoftver egy nagyon kellemes virtuális ingatlan. Csak egyszer kell megírni, és sokszor hozhat bevételt. Ezt szeretjük!

Ellenben a személyi tulajdon megvásárlásához fölvett hitel (4. lépcsőfok házi feladata) pont fordítva működik: Egyszeri bevétel, viszont rendszeres kiadást okoz Neked a későbbiekben. A bankok ezért szeretik. Egyszer kell vele foglalkozniuk, utána rendszeres bevételük származik belőle.


Összefoglalva

az ebben a blokkban megismerteket:

 • Eredményt csak akkor várj, ha elvégezted a házi feladatodat!
 • A jólét alapja az időmegtakarítás. Ne pazarold az idődet!
 • Ne keverd a személyes holmijaidat azokkal az értékeiddel, amelyekkel pénzt tudsz keresni!
 • Barátkozz össze a magántulajdon különböző formáival: vállalkozás, ingatlan, részvény, kötvény.
 • A fizetésen túl is van élet. Nem ördögtől való a bérleti díj, az osztalék és a kamat.
 • A XXI. század már nem az anyagról szól. Beköszöntött az információs kor, és vele a tudásalapú társadalom ideje.
 • Kezdj el pénzszaporítókat gyűjteni!

Itt az ideje, hogy újra megválaszold a kérdést: Melyik sorba akarsz beállni? Oda, ahol a kókuszdiót vagy oda, ahol a kókuszdió gyorsabb leszedésének tudományát árulják?

Házi feladat

most nincs. De ez nem azt jelenti, hogy semmi teendőd. Javasoljuk, hogy ismételd át az 1-7. lépcsőfokokat. Érdemes jobban elmélyíteni a tudásodat. Iratkozz föl, és kapsz egy pdf fájlt, amely kibővítve tartalmazza a fenti ismereteket! Jelenleg pénzedbe nem, csak egy e-mail címedbe kerül.

Rendeld meg most, mert különben a hétköznapok sodrásában el fogsz róla felejtkezni!

Játék

Ha Budapesten vagy Budapest környékén laksz, akkor gyere játszani! Ismerd meg szórakozva a pénzszaporítókat és a velük elérhető jövedelmeket! Leírás itt (külön ablakban nyílik).

Ha az ország fővárostól távolabbi pontján élsz, akkor akarsz-e a játékkal átadható tudás területi képviselője lenni? Jelentkezz az iroda@penzkapu.hu címen!

HRN

Figyelmedbe ajánljuk a Hiányradírozó Napot is. Leírás itt (külön ablakban nyílik).

Számodra pillanatnyilag a tanulás a legjobb időspóroló. Velünk megúszhatsz egy csomó vargabetűt! Több évtizednyi tapasztalatunkat osztjuk meg Veled, nem magadnak kell azokat átélned.

Melyiket választod? Mindet is lehet...

(külön ablakban nyílnak)

Itt tudod megrendelni a pdf fájlt: Megrendelem

Itt tudsz föliratkozni a játékra: Föliratkozom

Itt tudsz a Hiányradírozó Napra jelentkezni: Jelentkezem


Nemsokára találkozunk a következő blokkban!


Vissza a tartalomjegyzékhez