PÉNZKAPU

Mi hasznod lesz ebből?

Copyright 2010-2014     PÉNZKAPU     Mnden jog fenntartva


Mi hasznod lesz ebből?

Volt régen egy biztosítási reklám: "Az benne a plusz, hogy nem lesz mínusz."

Mai rohanó világunkban mindent azonnal akarunk. Szeretünk szórakozni és szeretünk nyerni. Lehetőleg csupa ilyen terméket és szolgáltatást vásárolunk. Mást csak akkor, ha nagyon muszáj. Ha kötelező vagy ha "ég a ház".

Pedig jobb félni, mint megijedni. Ha már ég a ház, késő. Inkább előzzük meg! Ezen a honlapon sokféle tudást találsz, szórakoztató formában. Van, ami megelőzésre szolgál, és találsz olyat is, amivel azonnal segíthetsz anyagi gondjaidon.

Veszélyben van az egzisztenciád. Kiadások az egekben, jó állás viszont sehol. Te is így érzed?


KIADÁSOK

Az elmúlt 25 évben sokszorosára nőttek a bevételeid, de a kiadásaid még jobban. Néhány tétel, amivel a mai gazdaságpolitika nem számol:

1. A lakbér nincs benne a nyugdíjban. Saját lakás kell.

Piaci árú bérlakást nem tudsz fizetni, ezért még nyugdíjas korod előtt gondoskodnod kell egy tehermentes saját lakásról. Ez hitel nélkül nemigen megy. A hitel kamata viszont magasabb, mint ahogy a fizetésed nő.

2. Egyre többet kell fizetni a jó iskoláért.

Régen nagyobb volt az esélyegyenlőség. Ma már az sem mindegy, hol kezded az óvodát. És igaz, hogy leszavaztuk a tandíjat, mégis lassan már a jó középiskoláért is külön fizetni kell.

3. Egyre inkább fizetőssé válik az egészségügy.

Persze csak ha nem akarod / tudod kivárni a várólistát. Úgy érzed, szinte semmit nem kapsz az általad fizetett egészségbiztosítási járulékért cserébe.

4. Összeomlóban a nyugdíjrendszer.

Sokan érzik úgy, hogy - ha náluk maradna - jobban be tudnák fektetni azt a pénzt, amit ma az állam nyugdíjjárulékként levon tőlük. Mivel nem fogják megkapni a jogosnak érzett összegű nyugdíjat, külön is félre kell tenniük.

5. Számolni kell az amortizációval.

A szocialista gazdálkodásra jellemző hiány miatt régebben nem volt érezhető, hogy az elhasználódott tárgyak pótlására tartalékot kell képezni. Azért, mert mire sikerült megvenni, szinte magától megképződött a rávaló.

És még van egy sor kisebb tétel, melyek miatt feszítettebb lett a költségvetésed. Jobban elfolyik a pénz, mint régebben.


PÉNZKEZELÉS

Ha jóval több fizetésed lenne, az látszólag megoldaná a fentieket. Azért csak látszólag, mert vannak közöttük olyan nagy tételek, melyek egy havi fizetésből nem jönnek ki. Nem hiszed? Nézzünk utána!

Vajon mekkora fizetés kéne...

ahhoz, hogy ha bármikor elromlik valami a háztartásban, azonnal újat tudj venni? Vagy hogy kifizesd 2-3 gyerek taníttatását? Ahhoz, hogy ezek ne okozzanak anyagi csődöt számodra, más pénzkezelési szokások kellenek. Még jóval nagyobb fizetés esetén is.

Ezeket a költségeket le kell bontani havi szintre, és beépíteni a költségvetésedbe, a rendszeres kiadások közé. De némelyik még így is olyan bődületesen nagy tétel, hogy a fizetés kevés hozzá.

Akkor miből lehet kifizetni?

Olyan eszközökből, melyek saját értéküket növelik. Varázslat? Nem, csak Te ilyeneket nem ismersz. Ismered a csökkenő értékű eszközöket (fogyasztási cikkek), és jó esetben olyanokat is, melyek őrzik értéküket.

Mindnek megvan a maga funkciója, de meg kell tanulnod tulajdonságaikat és szabályaikat! Nálunk alkalmad nyílik erre.


BIZTONSÁG

Az elmúlt évtizedekben az állások biztonsága is elveszett. A kiadás oldal elszaladt, a bevétel pedig bizonytalanná vált. Korábban a kockázatos helyzetekre biztosítást kötöttél. Vajon ez ma is működik?

Önbiztosítás

Ez gyakori és általad jól kiszámítható bizonytalanság esetén működik. Arra, hogy a huzat becsapja az ajtót, nem kötsz biztosítást, hanem bekalkulálod a szokásos kiadásaid közé. Életed számtalan "váratlan" eseménye hasonlóan működik.

De mi van a ritka, rosszul kiszámítható dolgokkal?

Ezeknél a kockázatot meg kell osztanod másokkal. Klasszikus eset a biztosítóval kötött szerződés. De ez is csak egy határig működik. Ami ezen túl van, arról megint Neked kell gondoskodni. Egyedül nem megy, másokkal együttműködve viszont igen.

Bebiztosítanád mondjuk a jövedelmedet? Érdekel, hogyan lehet?

Ez a tudás egyszer még az életedet fogja megmenteni!    Úgyhogy...

Irány a Fotelképző!Vissza a főlapra